Jettegrytter
een bijzondere zwemplaats
De jettegrytter, nabij Eikhom, is van de mooiste plekjes in Nissedal.
Deze vallei werd eeuwen geleden door gletsjers gevormd. Hierdoor werd de rotsbodem volledig gepoleist in verschillende vormen. Wanneer er in een dergelijke bedding een riviertje stroomt dan krijg je de natuurlijke variant van een zwemparadijs!
Dit natuurfenomeen is te bereiken via een mooie autorit over een verharde weg door een prachtig stukje natuur. Op deze weg passeer je een waterkrachtcentrale, tevens de start van het tolweg- gedeelte, vlak daarna is er parkeergelegenheid.
Daar start een wandeling van een 30-tal minuten naar de jettegrytter. Deze wandeling start over een houten konstruktie van enkele honderden meters. Dit houten bouwerk is een restant van de vroegere houtontginning en diende als afvoerkanaal voor de omgehakte boomstammen. (omwille van veiligheidsredenen werd deze constructie en route gesloten door de gemeente Nissedal)
Je kan echter ook op de tolweg verder blijven rijden tot aan een volgende parkeerplaats vlak aan de jettegrytter. Je parkeert dan dicht bij de jettegrytter. Je mist dan wel de mooie panorama's die je tegenkomt op de korte wandeling.