xE
Morgedal
de wieg van de skisport
In Morgedal is er een museum opgebouwd rond de wintersport, het "Norsk Skieventyr".
Morgedal is ook de geboorteplaats van Sondre Norheim, die beschouwd wordt als de pionier en grondlegger van de moderne skiport. Hij leefde van 1825 tot 1897. Hij was een fervent skier en hij was de kampioen van de eerste echte skiwedstrijden die toendertijd werden georganiseerd in Telemark en Christiana (de voormalige naam voor de Noorse hoofdstad Oslo).
Als skikampioen was hij op zoek naar verbeteringen van het skimateriaal (skis waren toen uit hout en de voeten werden volledig vastgebonden aan de ski) en het was hij die op het idee kwan om alleen maar de voettip aan de ski nast te maken.
Noren eisen de wieg op van de moderne skipsport en zij verwijzen graag naar het woord slalom wat eigenlijk een telemarks dialect is dat staat voor: sla (dalend terrein) en lom (spoor in de sneeuw). Al deze weetjes (en nog vele andere) worden uitgebreid toegelicht in het museum. Het bezoek wordt afgesloten met een panoramische film over een winters Telemark en er is een zeer uitgebreide gezellige souvenirshop verbonden aan het museum.